Dobro došli na Schneider Electric web stranice!

Dobro došli na naše web stranice!

Možeš odabrati drugu državu za pregled dostupnih proizvoda ili potražiti informacije o tvrtki na našim globalnim web stranicama.

Odaberi drugu državu ili regiju

  • Chasing storm by accident while taking sunset photos at North Curl Curl, Australia

   Zaštiti svoju elektroniku

   Otkrij kako zaštititi dragocjenu elektroničku opremu od prenapona tijekom olujnog nevremena.

   Preuzmi brošuru

  Uređaji za zaštitu od prenapona: tvoja najbolja obrana

  Svakog dana negdje u svijetu munja udari u nečiji dom ili imovinu. Svi su objekti na putu olujnog nevremena u opasnosti. Iako traje samo nekoliko mikrosekundi, munja uzrokuje opasan prenapon koji može uništiti tvoje elektroničke uređaje. Ugradnja uređaja za zaštitu od prenapona, UZP-ova, može smanjiti ili čak spriječiti oštećenje tvoje imovine.
  • Znaš li...

   • Svakodnevno u svijetu munja udari 8 milijuna puta. 
   • Najviši je objekt najizglednija kontaktna točka tijekom udara munje.
   • Izolirani objekti na velikim prostranim ravnicama vjerojatno će privući munje.
   • Iako će neki objekti vjerojatnije privući munju, munje su 100 % nepredvidljive.

   Default Alternative Text
  • Opasnost od udara munje širom svijeta

   Udari munje ne mogu se predvidjeti, ali neke su regije svijeta pogođene više od drugih. Područja označena ljubičastom i ružičastom bojom imaju najveću gustoću udara, a slijede regije crvene, narančaste, žute, zelene i plave boje.

   Lightning density map

   Uništenje elektronike

   Prenapon može ući u tvoju kuću izravnim udarom ili neizravno. Izravni udari nastaju kada munja prođe izravno kroz zgradu, što često uzrokuje veliku štetu i požare. Neizravni udari nastaju kada munja udari u tlo u blizini, ili u strujne vodove izravno povezane s kućom. Kada se to dogodi, može se uništiti bilo koji priključeni kućanski ili elektronički uređaj.

   Rezultat:
   • visok trošak zamjene elektronike i strujnih krugova
   • ometanje tvoje osobne i/ili profesionalne umreženosti
   Zadani alternativni tekst

   Misliš da je tvoja oprema zaštićena?

   Razmisli ponovno. Čak i ako imaš ugrađeni gromobran, to možda nije dovoljno. On može usmjeriti udar oko vanjskog dijela strukture, ali određeni prenapon može i dalje ući u strujne krugove u zgradi i oštetiti bilo koju elektroniku koja nije zaštićena uređajima za zaštitu od prenapona.
   • Putovi munje

    Pri izravnom udaru munje u zgradu bez zaštite, napon munje može prodrijeti u tvoj dom kroz razvodnu ploču i uništiti svu elektroničku opremu.

    Idi na idući slajd za više informacija.

    An image of a house where direct lightning strikes on a building with no protection
   • Putovi munje

    Kada munja udari u blizini zgrade bez zaštite, ona može doprijeti u zgradu putem strujnih vodova izravno spojenih na razvodnu ploču.

    Idi na idući slajd za više informacija.

    An image of a house when lightning strikes near the building with no protection
   • Putovi munje

    Kada munja udari u zgradu s gromobranom, većina prenapona usmjerava se u tlo oko vanjskog dijela zgrade. Međutim, u tvoj dom i dalje može ući više od pola prenapona putem strujnih krugova.

    Idi na idući slajd za više informacija

    An image if a house when lightning strikes a building with a lightning rod
   • Putovi munje

    Čak i kada munja udari u blizini zgrade sa zaštitom, ona može doprijeti u tvoj dom strujnim vodom koji je izravno spojen na razvodnu ploču.

    An image of a house when lightning strikes near the building even with protection

    Zaštita opreme uređajima za zaštitu od prenapona

    Udar munje u blizini zgrade ili nadzemnih vodova naglo povećava napon s 230 V na 3 ili 6 kV. Rezultirajući prenapon, koji traje nekoliko mikrosekundi, može uništiti elektroničke komponente poput memorije, procesora, kondenzatora i zaslona.

    Uređaj za zaštitu od prenapona može smanjiti prenapon do vrijednosti koja je kompatibilna s onim što većina spojenih uređaja može izdržati: otprilike 1,5 kV. Svi uređaji unutar 10 metara od razvodne ploče učinkovito su zaštićeni. Ako su tvoji uređaji udaljeni više od 10 metara od ugrađenog uređaja za zaštitu od prenapona, potrebno je ugraditi dodatnu zaštitu, primjerice, tip 3, na obližnjoj razvodnoj ploči produžnog kabela s integriranom zaštitom od prenapona.
    • Zadani alternativni tekst
     Odvodnik prenapona Uređaji za zaštitu od prenapona štite osjetljive uređaje i elektroniku usmjeravajući prenapone napajanja izravno u tlo. Saznaj više
    • Zadani alternativni tekst
     Zaštitni produžni kabel Spajanje uređaja na produžni kabel s integriranom zaštitom od prenapona uvelike će smanjiti rizik od oštećenja tijekom udara munje. Saznaj više

    Kako dobiti podršku svog električara

    • Zadani alternativni tekst
     Kvalificirani električar može te informirati o odgovarajućim Schneider Electric uređajima za zaštitu od prenapona: tip 1, 2 ili 3.
    • Zadani alternativni tekst
     Električar može pomoći pri odabiru odgovarajućeg stupnja zaštite od prenapona: 20 kA ili 40 kA, ovisno o geografskim uvjetima i vrsti zgrade.
    • Zadani alternativni tekst
     Za viši stupanj zaštite, električar može savjetovati upotrebu gromobrana zajedno s uređajima za zaštitu od prenapona.

    Wiki za električne instalacije

    Nauči sve o prenaponima i zaštiti od prenapona Svakodnevno u svijetu munja udari 8 milijuna puta, stoga je iznimno važno znati kako osigurati dom s uređajima za zaštitu od prenapona.
    Saznaj više

    Zaštiti svoju elektroničku opremu od oštećenja povezanih s munjama

    Zaštiti svoju tehnologiju od udara munje Puno si uložio u tehnologiju koja čini život tvoje obitelji ugodnijim i jednostavnijim. Sada ga moraš zaštititi od udara munje.
    Saznaj više